Actueel

Nieuws

* Facebookpagina van De Jager

Houd de Facebookpagina van “Houtzaagmolen De Jager” in de gaten voor de (bijzondere) werkzaamheden die de molenaars verrichten! Eén of twee keer per maand volgt er een update met de werkzaamheden op de molen.

Het zaagwerk aan de mast en giek voor het beurtschip Dorp Grouw zijn inmiddels achter de rug. Momenteel (juni 2017) worden er verschillende stammen verzaagd. Van bijvoorbeeld coniferen, platanen en essen worden mooie planken/platen gezaagd.

* Terugblik op het bijzondere jaar 2016

2016 was een jaar waarin er van alles is beleefd. Naast het vele zagen, het andere reguliere werk op de molen en de verkoop van bankjes en tafels is bijvoorbeeld de penterbak weer in orde gemaakt. Deze wordt weer op historische wijze gebruikt (zie Facebook, maart 2016). Ook kwam er een periode waarbij er ruim 50 stammen bij de Fa. Nagelhout op het terrein lagen en waar de molenaars enkele zaterdagen werk aan hadden om deze bij de molen, met penterbak, te vervoeren (zie Facebook, juni 2016). En de laatste weken van 2016 stonden in het teken van het zagen voor masten en gieken, altijd weer bijzonder en natuurlijk historisch (zie Facebook, december 2016).

Het was ook een jaar waarin de molen een aantal keer op tv was te zien. Tijdens de Friese Molendag deed leerling Marc Kramer een woordje over de molen voor Omrop Súdwest (zie Facebook, september 2016). De ‘grote klap’ volgde echter in november, toen HEA van Omrop Fryslân een prachtige reportage maakte op en rond de molen en van de molenaars! (zie hieronder)

De molen heeft sinds oktober 2016 een prachtig houten beeld van De Jager op het terrein staan. Deze is op mooie wijze en met de hele molenaarsploeg onthuld. (zie hieronder)

De Jager kreeg het afgelopen jaar veel bezoek, veel meer dan in 2015. Dit kwam door de vele activiteiten in het dorp en op de molen. Bij drukke dagen valt te denken aan de Friese Molenaarsdag, de Sleepbootdagen, Nationale Molendag, Friese Molendag in combinatie met Woudsend & meer, SKS Skûtsjesilen en Woudsend in Kerstsfeer.

De wind liet zaterdags vaak te wensen over, maar toch kunnen de molenaars terugkijken op een bijzonder jaar!

De statistieken van 2016:

– Geopend: 484,75 uren

– Onbelast gedraaid: 53 uren

– Belast gedraaid: 147,25 uren

– Meters gezaagd: 205,75 meter

– Bezoekers: 2.619

– Omwentelingen: 139353

* Houtzaagmolen De Jager in Hea!

Op zaterdag 19 november 2016 zijn er opnames gemaakt door Hea! van Omrop Fryslân op de molen voor een reportage. Op dinsdag 22 november werd de reportage uitgezonden en dat leverde veel complimenten op. Hieronder de bijzonder mooie beelden op en rond de molen.

* Houten beeld voor De Jager!

Sinds oktober 2016 staat er een prachtig houten beeld van een jager en een hond naast de molen. Dit beeld is met een kettingzaag gemaakt door Jan Stoelwinder van het bedrijf Banzai-John, dat regelmatig resten hout bij de molen weg haalt om er weer iets moois van te maken. Dit beeld was een aangename verassing en de molenaars zijn er erg trots op. Op 22 oktober jl. is het beeld onthuld met de hele ploeg van De Jager.

foto-jager1

Hierbij het beeld met daarachter de molenploeg en Desiree Stoelwinder van het bedrijf Banzai-John. V.l.n.r.: Arjan Reekers, Marc Kramer, Desiree Stoelwinder, Lourens Feenstra, Freek Felkers, Jaap van Driel, Jan Coppens en Wybe de Vries.

* Positief 2015 achter de rug

Over het algemeen was 2015 een goed jaar voor de molen. Zaterdags was er vaak voldoende wind om te kunnen draaien en zagen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste cijfers van 2015.

– Geopend: 446 uren

– Onbelast gedraaid: 48,5 uren

– Belast gedraaid: 168,5 uren

– Meters gezaagd: 245,25 meter

– Bezoekers: 1.469

– Omwentelingen: 163.636

Foto Jager Oud&Nieuw

 


Extra openingstijden

Op dit moment zijn er geen extra openingstijden.


Nieuws uit het logboek van De jager

Nieuwsitems in de Woudsender dorpskrant, worden gepubliceerd op deze pagina.


 

ANBI-status

Klik hier voor meer informatie